Wszystkie formy węglowodanów pochodzenia roślinnego, których ludzki organizm nie jest w stanie strawić to błonnik. Włókno pokarmowe, czyli inaczej błonnik pokarmowy należy do węglowodanów złożonych, jest to mieszanka między innymi celulozy, pektyny i śluzy. Jego niedobór w diecie człowieka prowadzi do uporczywych zaparć i innych problemów związanych z przewodem pokarmowym. Błonnik zawierają przede wszystkim owoce i warzywa, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, pieczywo razowe oraz otręby pszenne. Obecnie kupić można błonnik w postaci suchej, który może być dodawany do przygotowywanych w domu potraw. Błonnik wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi oraz na rozwój prawidłowej mikroflory bakteryjnej w jelitach. Zmniejsza także ryzyko występowania miażdżycy i posiada wpływ na wzmożoną produkcję soków trawiennych. Dieta bogata w błonnik sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi i reguluje przemianę materii. Skupiajmy się więc na tym, aby jeść jak najwięcej żywności naturalnej i świeżej, bogatej w błonnik.